Kuchnia regionalna
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Poradniki i przewodniki
(2)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(4)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(3)
Wypożyczalnia dla Dzieci
(1)
Czytelnia dla dorosłych
(1)
Autor
Czerwińska-Rydel Anna (1973- )
(1)
Kopiec Karolina
(1)
Kopiński Michał
(1)
Lasocka Zofia (ilustratorka)
(1)
Płaczek Paweł
(1)
Żywczak Krzysztof
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Odbiorca
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Powieść amerykańska
(3740)
Powieść polska
(3343)
Powieść angielska
(1794)
Kobieta
(1767)
Literatura dziecięca polska
(1549)
Kuchnia regionalna
(-)
Literatura polska
(1442)
Polska
(1320)
Literatura młodzieżowa polska
(1215)
Poezja polska
(982)
Rodzina
(946)
Literatura dziecięca
(941)
Tajemnica
(854)
Miłość
(820)
Przyjaźń
(752)
Literatura młodzieżowa angielska
(721)
Literatura dziecięca amerykańska
(716)
Powieść norweska
(711)
Literatura dziecięca angielska
(695)
Pamiętniki polskie
(633)
Literatura młodzieżowa amerykańska
(615)
Relacje międzyludzkie
(603)
Dokumenty dźwiękowe
(535)
Powieść francuska
(527)
Śledztwo i dochodzenie
(516)
Zabójstwo
(498)
Zwierzęta
(493)
Powieść niemiecka
(479)
Opowiadanie dziecięce polskie
(442)
Policjanci
(429)
Sekrety rodzinne
(414)
Wojna 1939-1945 r.
(381)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(380)
Publicystyka polska
(378)
Wielkopolska
(377)
Małżeństwo
(366)
Dramat polski
(363)
Opowiadanie polskie
(356)
II wojna światowa (1939-1945)
(347)
Rodzeństwo
(342)
Nastolatki
(333)
Relacja romantyczna
(322)
Trudne sytuacje życiowe
(321)
Uczucia
(310)
Boże Narodzenie
(308)
Opowiadania angielskie
(304)
Opowiadania amerykańskie
(301)
Komiksy
(298)
Literatura
(289)
Osoby zaginione
(284)
Przestępczość zorganizowana
(283)
Wybory życiowe
(280)
Historia
(275)
Sztuka
(267)
Powieść młodzieżowa polska
(264)
Wojsko
(254)
Dzieci
(251)
Powieść rosyjska
(249)
Literatura dziecięca niemiecka
(246)
Życie codzienne
(244)
Żydzi
(244)
Język polski
(235)
Magia
(231)
Dziecko
(226)
Opowiadanie amerykańskie
(226)
Dziewczęta
(221)
Dziennikarze
(220)
Opowiadania
(208)
Warszawa
(205)
Literatura dziecięca francuska
(204)
Literatura młodzieżowa
(204)
Arystokracja
(203)
Matki i córki
(203)
Ludzie bogaci
(200)
Opowiadanie angielskie
(196)
Literatura młodzieżowa niemiecka
(191)
Powieść młodzieżowa angielska
(191)
Psy
(184)
Koty
(181)
Zemsta
(179)
Kultura
(176)
Lektura szkolna
(176)
Uprowadzenie
(176)
Seryjni zabójcy
(173)
Filozofia
(172)
Poszukiwania zaginionych
(167)
Powieść szwedzka
(166)
Literatura dziecięca belgijska
(164)
Teatr polski
(164)
Opowiadanie dziecięce amerykańskie
(161)
Władcy
(159)
Dziadkowie i wnuki
(156)
Film polski
(155)
Uczniowie
(154)
Powieść kanadyjska
(153)
Wakacje
(152)
Literatura angielska
(150)
Prywatni detektywi
(144)
Pisarze polscy
(142)
Pisarze
(141)
Wojna
(140)
Temat: miejsce
Islandia
(1)
Liechtenstein
(1)
Norwegia
(1)
Polska
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(2)
Opowiadania i nowele
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(2)
Historia
(1)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Książka pełna ciekawostek o podróży przez cztery kraje: Polskę, Norwegię, Islandię, Lichtenstein. Dołącz do wyprawy Stefana, Alexa, Elin, Nory i Kacpra. [opis z okładki}.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Książka
W koszyku
w... „Kulinarne podróże po Wielkopolsce” - książka o gminie i dobrym jedzeniu Właśnie ukazała się książka kulinarna wydana przez „Głos Wielkopolski”. Wydawnictwo to 140 przepisów autorstwa Kół Gospodyń Wiejskich oraz opisów gmin z całego naszego województwa. Wśród tych gmin znalazły się trzy z naszego powiatu - gmina Gniezno, Trzemeszno oraz Kłecko. Dzięki współpracy z naszym wydawnictwem czytelnicy mogą poznać nie tylko autorskie przepisy naszych pań z Kół Gospodyń Wiejskich, ale także poznać ich wieloletnią historię, ich sukcesy oraz obecną działalność. Dodatkowo w książce zostały zaprezentowane gminy biorące udział w projekcie. Opisane zostały największe atrakcje turystyczne, historyczne obiekty, a także działalność rozwojowa. Przedstawiono w książce także wypowiedzi włodarzy gmin: wójt Włodzimierz Leman (gmina Gniezno), burmistrz Krzysztof Dereziński (gmina Trzemeszno), Adam Serwatka (gmina Kłecko). źródło opisu:http://gniezno.naszemiasto.pl
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Czytelnia dla dorosłych
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Warszawa da się zjeść / Paweł Płaczek ; [zdjęcia potraw Paweł Płaczek, ilustracje Warszawy Karolina Kopiec]. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Skarpa Warszawska, copyright 2021. - 237, [3] strony : ilustracje ; 25 cm.
Od pyz sprzedawanych w słoikach na kultowym Bazarze Różyckiego po słodką „Zygmuntówkę”. Od anchois sprowadzonego przez królową Marię Gonzagę de Nevers po zupę pho, która przyjechała do nas wraz z Wietnamczykami. Od powstańczej „plujki” po krem z białych warzyw a la Magda Gessler. Przez 900 lat od założenia miasta stołeczna kuchnia ulegała różnym wpływom. Dzisiaj znajdziemy w niej i wspomnienia po żydowskiej dzielnicy, i kilka dań, które przywędrowały tu wprost z Paryża wraz z królewskimi kucharzami, i nawet spuściznę po czasach rosyjskiego zaboru. Wszystko to tworzy zaskakująco eklektyczny, ale i wyjątkowo smakowity misz masz. Autor prezentuje 52 przepisy na dania związane z tym miastem i 52 historie, które sprawią, że waszym marzeniem stanie się jedno: wsiąść do pociągu byle jakiego i zasiąść przy stole w warszawskiej restauracji. Albo też stworzyć „małą Warszawę” u siebie w kuchni.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozostałe zbiory
W koszyku
Polska kuchnia regionalna / Krzysztof Żywczak. - Warszawa : SBM, 2013. - 235 s.; il. ; 25 cm.
Znawcy polskich regionalnych kuchni skłaniają się ku twierdzeniu, że trzon naszej tradycji ma rodowód ziemiański i szlachecki i że to właśnie ta tradycja przenikała do innych grup społecznych, które na własne potrzeby i zgodnie z lokalną specyfiką, możliwościami i potrzebami twórczo ją modyfikowały. Dziś z pewnością warto zwrócić uwagę na różnorodność składników, która jest podstawowym wyznacznikiem charakteru lokalnych specjałów, umiejętnie wykorzystywanych przez współczesnych kucharzy. Prezentowana książka przybliża specyfikę kuchni śląskiej, góralskiej, kaszubskiej, kresowej, małopolskiej i wielkopolskiej. Najpopularniejsze przepisy ułatwią przygotowanie regionalnych i smakowitych potraw w domowym zakątku.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej